Heavyweight Kennel

Koira Blogi

Rotumääritelmä

 

 

Rotumääritelmä

N:o 101
Ranskalainen rotu

FCI:n ryhmä 9: Seura- ja kääpiökoirat (alaryhmä 12)

(Hyväksytty: FCI 28.4.1995, käännös SKL-FKK 25.2.1998)

Käyttötarkoitus: Seura- ja vahtikoira.

Lyhyt historiaosuus: Kaikkien doggityyppisten koirarotujen tapaan, ranskanbulldoggikin polveutuu luultavasti antiikin Kreikan Epirus-provinssin ja Rooman valtakunnan molossikoirista (jotka olivat englanninbulldoggin esivanhempia), keskiajan alanoista sekä ranskalaisista doggeista ja kääpiödoggeista. Nykyinen ranskanbulldoggi syntyi luultavasti 1880-luvulla Pariisin työläiskortteleiden innokkaiden kasvattajien tekemien risteytysten tuloksena.

Tuohon aikaan Pariisin kauppahalleissa työskentelevien teurastajien ja ajurien omistamat bulldoggit valloittivat myös yläluokan ja taiteilijat erikoisella ulkonäöllään ja luonteellaan. Niinpä rotu yleistyi nopeasti.

Ensimmäinen rotuyhdistys perustettiin Pariisissa vuonna 1880, ensimmäinen ranskanbulldoggi rekisteröitiin vuonna 1885, ja ensimmäinen rotumääritelmä vahvistettiin vuonna 1898, jolloin myös Ranskan Kennelliitto hyväksyi ranskanbulldoggin omaksi rodukseen Tämänrotuinen koira esitettiin ensi kertaa näyttelyssä vuonna 1887. Rotumääritelmää muutettiin vuosina 1931 - 1932 sekä 1948. H.F.Reant ja R.Triquet uusivat rotumääritelmän vuonna 1986 ja FCI hyväksyi sen vuotta myöhemmin. Ranskan ranskanbulldoggiyhdistys muutti viimeksi rotumääritelmää yhdessä R.Triquet’in kanssa vuonna 1994.

Yleisvaikutelma: Pienikokoinen molossikoira. Pieneen kokoonsa nähden voimakas, kompakti ja joka suhteessa tiivis, lyhytkarvainen koira, jolla on lyhyt ja litteä kuono, pystyt korvat ja luonnostaan lyhyt häntä. Koiran tulee vaikuttaa aktiiviselta, älykkäältä ja hyvin lihaksikkaalta sekä tiivisrakenteiselta ja vahvaluustoiselta.

Käyttäytyminen/luonne: Seurallinen, iloinen, leikkisä, reipas ja tarkkaavainen. Erityisen kiintynyt isäntäväkeensä ja lapsiin.

 

PÄÄ

Yleisvaikutelma: Erittäin voimakas, leveä ja neliömäinen. Pään nahka muodostaa miltei symmetrisiä poimuja ja ryppyjä. Ranskanbulldoggin päälle on tyypillistä erittäin lyhyt kuono-osa ja lyhyt, leveä kallo.
Kallo-osa: Leveä, lähes litteä; otsa on hyvin kaareva. Voimakkaat kulmakaaret, joita erottaa selvä, silmien välissä erityisen selvä otsavako, joka ei kuitenkaan saa jatkua otsalle. Niskakyhmy on vähäinen.
Otsapenger: Voimakkaasti korostunut.
Kirsu: Leveä, hyvin lyhyt ja ylöspäin kääntyvä. Sieraimet ovat hyvin avonaiset, symmetriset ja taaksepäin kallellaan. Sierainten asennosta ja ylöspäin kääntyvästä kirsusta huolimatta koiran tulee kyetä hengittämään normaalisti nenän kautta.
Kuono-osa: Erittäin lyhyt ja leveä (kuonon pituus on noin 1/6 koko pään pituudesta). Kuonon molemmin puolin on symmetriset, ylähuuliin asti ulottuvat poimut.
Huulet: Paksut, hieman löysät ja mustat. Ylähuuli ja alahuuli kohtaavat leuan keskikohdassa peittäen hampaat, jotka eivät saa koskaan näkyä. Ylähuuli on sivusta katsottuna laskeutuva ja kaareva. Kieli ei saa koskaan näkyä.
Leuat: Leveät, neliömäiset ja voimakkaat. Alaleuka on leveä ja yläleukaa kohti kaareutuva. Suun ollessa kiinni alaleuan kaareutuminen lieventää alaleuan liian voimakasta esiintyöntymistä (alapurenta).
Hampaat / purenta: Alaetuhampaiden kaari on pyöristynyt, eivätkä hampaat saa olla koskaan yläetuhampaiden takana. Leuat eivät saa olla vinot vaakatasoon tai toisiinsa nähden. Ylä- ja alaetuhampaiden etäisyyttä toisistaan ei ole määritelty, mutta tärkeintä on, että huulet peittävät hampaat kokonaan.
Posket: Poskilihakset ovat hyvin kehittyneet, mutta eivät ulkonevat.
Silmät: Valpasilmeiset ja alas sijoittuneet. Melko kaukana kirsusta ja erityisesti korvista. Tummat, melko isot, pyöreät ja hieman ulkonevat. Koiran katsoessa suoraan eteenpäin silmissä ei saa näkyä valkoista. Silmäluomet ovat mustat.
Korvat: Keskikokoiset, tyvestä leveät ja kärjestä pyöreähköt. Korkealle kiinnittyneet, mutta eivät liian lähellä toisiaan. Yhdensuuntaisesti pystyssä. Korva-aukko näkyy edestä katsottuna. Korvien nahka on ohut ja pehmeä.

KAULA

Lyhyt ja hieman kaareva. Ei löysää kaulanahkaa.

RUNKO

Ylälinja: Kohoaa tasaisesti lanteeseen asti ja kaartuu sen jälkeen jyrkästi alas häntää kohti, muodostaen lyhyestä lanneosasta johtuvan, rodulle tyypillisesti kaartuvan ylälinjan (roach).
Selkä: Leveä ja lihaksikas.
Lanne: Lyhyt ja leveä.
Lantio: Viisto.
Rintakehä: Tasapaksu, erittäin syvä, tynnyrimäinen ja pyöreäkylkinen. Rynnäs on leveä.
Alalinja ja vatsa: Vatsaviiva on ylösvetäytynyt olematta vinttikoiramainen.

HÄNTÄ

Lyhyt, matalalle kiinnittynyt, pakaranmyötäinen, tyvestä paksu, luonnostaan kiertynyt tai mutkainen ja kärkeä kohti kapeneva. Ei saa nousta selkälinjan yläpuolelle edes koiran liikkuessa. Suhteellisen pitkä (ei yli kintereen ulottuva), kiertynyt ja kapeneva häntä on hyväksyttävä, mutta ei toivottava.

RAAJAT

Eturaajat

Yleisvaikutelma: Eturaajat ovat sivulta ja edestä katsottuna yhdensuuntaiset.
Lavat: Lyhyet ja voimakkaat; kiinteät ja selvästi erottuvat lihakset.
Olkavarret: Lyhyet.
Kyynärpäät:Tiiviisti rungon-myötäiset.
Kyynärvarret: Lyhyet, kaukana toisistaan, suorat ja lihaksikkaat.
Välikämmenet: Vahvat ja lyhyet.
Käpälät: Pyöreät ja pienet ns. kissankäpälät, jotka ovat tukevasti maassa ja aavistuksen ulospäin kääntyneet. Varpaat ovat tiiviit, kynnet lyhyet, vahvat ja toisistaan selvästi erillään. Päkiät ovat lujat, paksut ja mustat. Juovikkailla (brindle) koirilla kynnet ovat mustat. Valko-brindle-värisillä sekä kellanruskeilla kynnet ovat mieluiten tummat, mutta vaaleat sallitaan.

Takaraajat

Yleisvaikutelma: Takaraajat ovat voimakkaat, lihaksikkaat ja hieman eturaajoja pitemmät, mistä syystä lanneosa on hieman säkää korkeammalla. Sivulta ja takaa katsottuina raajat ovat symmetriset.
Reidet: Lihaksikkaat ja kiinteät, mutta eivät liian pyöristyneet.
Kintereet: Melko matalalla, eivät liian voimakkaasti kulmautuneet eivätkä etenkään liian suorat.
Välijalat: Vahvat ja lyhyet. Ranskanbulldoggin tulisi syntyä ilman kannuksia.
Käpälät: Hyvin tiiviit.

Liikkeet: Vapaat. Raajat liikkuvat yhdensuuntaisesti rungon keskiviivan kanssa.

KARVAPEITE

Karva: Lyhyt, tiivis, kiiltävä ja pehmeä.
Väri:

 • yksivärinen kellanruskea (fawn) tai juovikas (brindle), jossa voi olla pieniä, selvärajaisia valkoisia merkkejä
 • juovikas, jossa on keskikokoisia tai suuria valkoisia läiskiä.
 • yksivärinen valkoinen
 • valkoinen, jossa on suuria tai keskikokoisia kellanruskeita tai juovikkaita merkkejä (pied)
 • Kaikki kellanruskean sävyt punaisesta vaalean maitokahvinruskeaan ovat hyväksyttyjä. Lievät pigmenttipuutokset päässä voidaan poikkeuksellisesti hyväksyä erittäin kauniilla yksilöillä, mikäli niillä on hyvin tumma kirsu sekä hyvin tummat silmät ja silmäluomet.

KOKO JA PAINO

Paino: 8 - 14 kg. Hyvässä kunnossa olevan bulldoggin koko ja paino ovat oikeassa suhteessa toisiinsa.

VIRHEET

Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.

 • ahtaat sieraimet ja jatkuva rohiseva hengitys
 • huulet, jotka jättävät etuhampaat näkyviin
 • vaaleat silmät
 • löysä kaulanahka
 • löysät kyynärpäät
 • suora tai eteen taipunut kinner
 • liian korkea-asentoinen, liian pitkä tai epänormaalin lyhyt häntä
 • pilkullinen karvapeite
 • liian pitkä karva
 • puutteellinen huulipigmentti
 • epätyypilliset tai epäterveet liikkeet.

VAKAVAT VIRHEET

 • hampaiden tai kielen näkyminen suun ollessa kiinni
 • jäykät ja töksähtävät eturaajojen liikkeet
 • pigmentittömät alueet huulissa paitsi valkolaikukkailla em. poikkeuksin
 • yli- tai alipaino.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET

 • keskenään eriväriset silmät
 • muun värinen kuin musta kirsu
 • huulihalkio
 • alaetuhampaiden sijoittuminen yläetuhampaiden taakse (eli leikkaava tai yläpurenta)
 • kulmahampaiden jatkuva näkyminen suun ollessa kiinni
 • muut kuin pystyt korvat
 • typistetyt korvat, typistetty häntä tai kannusten poistaminen
 • takaraajojen kannukset
 • musta punaisin merkein (black and tan), hiirenharmaa tai ruskea väri
 • synnynnäinen hännättömyys.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespusseihin.